در ایران در سال ۱۳۰۳ تا ۱۳۰۴ قانون تجارت ایران نوشته و تصویب شد و در سال ۱۳۱۰ با تدوین قوانین شرکت ها در ایران این موضوع رسمیت پیدا کرد و تبدیل به یک قانون شد .البته اولین ثبت شرکت انجام شده در ایران در حدود سال ۱۳۰۵ شکل گرفته اند .
شرکت در واقع مشارکتی عده ای از افراد هم ایده و نظر برای انجام کاری و تجارتی است با مشارکت همه نفرات و به دنبال آن رسیدن به سود و منافع مشترک تجاری و تقسیم آن در بین افراد موسس و عضو این شرکت .
شرکت های تعریف شده در قانون تجارت ایران مشتمل بر ۷ نوع شرکت تجاری و یک موسسه غیر تجاری می شوند که عبارتند از :
- شرکت های سهامی که خود بر دو نوع ثبت شرکت سهامی خاص و ثبت شرکت سهامی عام می باشند
- ثبت شرکت با مسئولیت محدود
- شرکت های تضامنی
- شرکت های مختلط سهامی
- شرکت های مختلط غیر سهامی
- شرکت نسبی
- ثبت شرکت تعاونی
و نهایتا موسسه غیر تجاری که جزو ۷ گروه شرکت های تجاری تعریف نمی شود ولی به عنوان یک شخصیت حقوقی معتبر در کنار این شرکت ها دیده شده است .
ضرورت ثبت شرکت و تاسیس یک مجموعه حقوقی در سال های اخیر در بین فعالان اقتصادی بیشتر مشهود شده است بخصوص از زمانی که دولت و شرکت های دولتی به برون سپاری بخشی از فعالیت های خود مبادرت ورزیده و تلاش برای فعال سازی هر چه بیشتر بخش خصوصی ادامه دارد . در واقع حمایت زیاد دولت از بخش های خصوصی و تلاش برای تقویت این بخش از یک طرف و اعتبار بیشتر و توان بالاتر این شرکت های از سمت دیگر باعث شده که توجه به ثبت شرکت و موسسه غیر تجاری بیشتر شود .
افراد متخصص و تحصیلکرده در ایران به دنبال استفاده بیشتر از تخصص و حرفه خود و متمرکز کردن ایده ها و توانایی های خود با اشتراک گذاشتن این توانایی ها با سایر دوستان و هم صنف ها و هم رشته ای های خود توانایی خود را بالاتر می برند و به دنبال این موضوع سود و منافع و اعتبار بیشتری هم به دست خواهند آورد
شرکت ها به دلیل اینکه بر اساس قوانین و مقررات قانونی و حقوقی به ثبت می رسند و از اعتبار سرمایه ای و شخصیتی کافی برخوردار هستند بیشتر مورد توجه افراد و ارگان های مختلف هستند . شرکت ها و ارگان ها ترجیح می دهند عمده فعالیت های مورد نظرشان توسط شخصیت های حقوقی انجام شود زیرا هم توانایی کافی را برای انجام فعالیت مورد نظر شان دارند و هم اینکه در صورت عدم موفقیت و نداشتن توان کافی شرکت ها می توانند از مراجع قانونی مطالبه حقوق کرده و دچار ضرر و زیان نشوند
هر چند شرکت های ثبت شده معمولا به دلیل بهره مندی از افراد متخصص و تحصیلکرده و مجرب به راحتی می توانند خواسته های مرتبط شرکت ها و ارگان های مشتری خود را به راحتی پاسخگو باشند . شرکت ها معمولا از توانایی های افراد و متخصصین دیگر هم به عنوان کارمند خود استفاده می کنند و به همین با اتکا به این پشتوانه می توانند سفارشات و مشتریان بیشتری را جذب کرده و سود بیشتری هم به دست بیاورند .
دولت هم به دلیل اینکه توانایی شرکت ها بیشتر و اعتبار بالاتری دارند به حمایت گسترده تر از این شخصیت ها می پردازد و این موضوع کاملا منطقی است . زیرا شرکت های حقوقی سهم گسترده تری از نیاز ها و خواسته های داخلی چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی و نیمه دولتی را عهده دار هستند و در راه توسعه اقتصادی کشور کمک بسزا تری انجام خواهند داد. نمی توان با اتکا به توانایی های یک نفر هر چه قدر هم که توانا باشد امور بزرگ و در بخش وسیع را به راحتی مرتفع نمود بنابر این ایجاد تشکیلاتی که بتواند ضمن براورد نیاز های داخلی شرکت های و ارگان ها ، این نیاز را در سطح مطلوب انجام دهد برای دولت یک مزیت بزرگ است .
این شرکت ها در صورت داشتن توانایی لازم برای برآورد نیاز های یک منطقه می توانند با افزایش سرمایه و رشد زمانی مورد نیاز به مناطق دیگر کشور و حتی سایر کشور های منطقه ای و برون منطقه ای نفوذ کرده و باعث توسعه صادرات کشور و در راستای آن بالاتر رفتن اعتبار بین المللی ایران شوند . شرکت هایی که به این مهم نائل شده اند در حال حاضر در ایران کم نیستند و همه این شرکت ها روزی با کمترین سرمایه و تنها با دو تا چند نفر به ثبت رسده اند .
پتانسیل توسعه کشور در افراد و نیروهای تحصیل کرده و زبده در همه جای ایران به خوبی مشهود است ولی به دلیل عدم شناخت این توانایی ها و بدون بهره ماندن از مشاوره های لازم به خوبی نتوانسته اند از این توانایی استفاده نموده و پا به عرصه های توسعه کشور بگذارند . همین موضوع باعث رشد بی کاری و مشکل اشتغال در کشور شده و دغدغه دولتمردان و کشور را در پی داشته است .
اما به خوبی می توان پتانسیل رشد و توسعه اقتصادی را در هر گوشه از خاک ایران به خوبی دید . با ثبت شرکت های مرتبط در موضوعات مختلف در هر منطقه می توان از داشته های آن منطقه به خوبی بهره برد . هر منطقه و استان ایران پتانسیل های خوبی برای راه اندازی یک تولیدی و یا یک شرکت خدماتی دارد و در مناطق مختلف کشور نیاز به شرکت های مهندسی و مشاوره ای هر روز بیشتر احساس می شود .
هر چه شرکت و موسسات بیشتری به ثبت برسند نیاز های داخلی و توسعه صادراتی هم بیشتر مرتفع خواهد شد و در همین راستا لزوم رقابت برای داشتن بازار بیشتر و بهتر باعث می شود که خدمات و محصولات با کیفیت بالاتر و مرغوب تر به دست مصرف کنندگان برسد و همچنین باعث می شود انحصار بخشی از اقتصاد کشور نیز شکسته شود و تنوع تامین کنندگان در کشور بالاتر برود .
ثبت شرکت با مشارکت عده ای محقق خواهد شد و علامقندان به ثبت شرکت و موسسه غیر تجاری باید ابتدا برای این موضوع اقدام به شراکت با حداقل یک تا چند نفر بنمایند . این افراد بنا بر موضوعی که می خواهند به ثبت برسانند باید سرمایه ای را در نظر بگیرند و این سرمایه را در بین خود تقسیم و تادیه نمایند . ممکن است موضوع در نظر گرفته شده نیاز به اخذ مجوز داشته باشد که باید با استناد به موضوع ثبتی از مرجع ذی صلاح مجوز دریافت شود . همچنین برخی از موضوعات شرکت باید بصورت تخصصی و توسط افراد با مدرک تحصیلی مرتبط به ثبت برسد که در این حالت باید بسته به موضوع و قالب ثبتی حداقل یک نفر از شرکا دارای مدرک تحصیلی مرتبط در مقطع مشخص شده باشد ولی برخی از شرکت ها و موسسات غیر تجاری هم نیازی به داشتن مدرک تحصیلی مرتبط برای ثبت ندارند و می توانند با هر نوع مدرک تحصیلی موضوع مورد نظر خود را به ثبت برسانند .
همچنین شرکت ها باید دارای نام مخصوص و منحصر به فر برای خود بوده و تحت این عنوان شناخته شوند . بنا بر این در هنگام ثبت شرکت باید حداقل ۵ نام در فرم تعیین نام برای ثبت شرکت اعلام شود تا یکی از این نام ها برای شرکت توسط خود اداره ثبت شرکت ها تعیین شود.
در این جا لازم به توضیح است مرجع ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری در ایران سازمان ثبت اسناد و املاک ایران و منحصرا اداره ثبت شرکت ها می باشد که در تمام ایران شعباتی برای این مهم تخصیص داده شده است .
راهنما
در صورت خرابی لینک های دانلود خواهشمندیم در اسرع وقت از بخش نظرات ما را مطلع سازید