قرص آهن : کم خونی وضعیتی است که در آن تعداد یا اندازه گلبول های قرمز و مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دی اکسیدکربن بین خون و سلولها دچار اختلال میشود.
از علل ایجادکننده کم خونی میتوان به کمبودهای تغذیهای، خونریزی، ناهنجاریهای ژنتیکی، بیماریهای مزمن و مسمومیتهای دارویی اشاره کرد.
برای درمان کمخونی بهتر است از منابع آهن از قبیل گوشت و تخم مرغ، غلات، سبزیجات و میوهها استفاده شود و در این میان مصرف قرص آهن و ویتامین C نیز توصیه میشود.
در مجموع حدود چهار گرم آهن در کل بدن وجود دارد که نیمی از آهن، یعنی دو گرم در ساختمان هموگلوبین و میوگلوبین که مواد تشکیلدهنده گلبولهای قرمز و عضلات است، به کار رفته و بقیه آن در کبد و دیگر اندامها ذخیره شده است.
در حالت عادی، یعنی تا زمانی که خونریزی وجود ندارد، بدن نیازمند مصرف مواد حاوی آهن کمی است.
از علایم کم خونی فقر آهن رنگ پریدگی پوست، خستگی زودرس، سرگیجه و سردرد، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها و حالت تهوع از علائم کم خونی است که در کم خونی های شدید گود شدن روی ناخن هم مشاهده میشود.
میزان نیاز خانمها به قرص آهن
خانمها در سنین ۱۵ تا ۵۰ سالگی به دلیل خونریزیهای ماهانه، مستعد کم شدن آهن بدن هستند
اگر فرض کنیم یک خانم به طور متوسط ۸۰ سیسی خون را در یک سیکل ماهانه از دست بدهد، این میزان خون معادل حدود ۵۰ میلیگرم آهن است که باعث میشود نیاز او دو برابر فردی شود که خونریزی ماهانه ندارد.
به این ترتیب این دسته از خانمها نیازمند مصرف غذاهای حاوی آهن بیشتری هستند. این غذاها شامل جگر سیاه، قلوه و نیز گوشتهای قرمز میشود. البته سبزیجاتی مثل جعفری، عدس و اسفناج نیز حاوی آهن است که چندان قابل توجه نیست.
کمبود آهن در دوران بارداری می تواند منجر به زایمان زودرس شود. مکملهای آهن میتواند برای افرادی که از طریق رژیم غذایی قادر به دریافت آهن نیستند مناسب باشد.
نداشتن آهن کافی در رژیم غذایی میتواند سطح انرژی بدن را کاهش دهد. همانطور که میدانید آهن، اکسیژن مورد نیاز را به عضلات و مغز حمل میکند و برای عملکرد ذهنی و فیزیکی ضروری است. کمبود سطح آهن منجر به کمبود تمرکز، افزایش تحریک پذیری و کاهش استقامت میشود.
مصرف خودسرانه قرص آهن باعث بروز مشکلاتی همچون نارسایی کبد و تیرگی پوست شده و به علت رسوب آهن در خون ممکن است در مواردی مشکلات مغزی و عصبی را ایجاد کند.
در موارد شدید، مصرف بیش از حد آهن میتواند به نقص عضو، کما، تشنج و حتی مرگ منجر شود. به همین خاطر دور نگه داشتن مکمل آهن از دسترس کودکان به منظور کاهش خطر ابتلا به مصرف بیش از حد کشنده ضروری است.
آهن نقش کلیدی در استرس اکسیداتیو و آسیبهای پوستی بازی میکند. مصرف اضافی آهن میتواند باعث تشکیل رسوب آهن در پوست گردد.
زمان مصرف قرص آهن
مصرف قرص آهن بهتر است در آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن کاهش یابد. ویتامین C نیز جذب آهن را افزایش میدهد به همین دلیل معمولا مصرف ویتامین C به همراه آهن پیشنهاد میشود.
بهتر است بعد از مصرف قرص آهن تا یک ساعت از نوشیدن چای و نوشابه خودداری کنند.
معمولا مقدار مجاز مصرف آهن در روز به سن و جنسیت فرد بستگی دارد.
نوزادان:
۰ الی ۶ ماهه: ۰.۲۷ میلی گرم
۷ الی ۱۲ ماهه: ۱۱ میلی گرم
کودکان:
یک الی سه ساله: ۷ میلی گرم
چهار الی هشت ساله: ۱۰ میلی گرم
مردان:
۹ الی ۱۳ ساله: ۸ میلی گرم
۱۴ الی ۱۸ ساله: ۱۱ میلی گرم
۱۹ سال و بیشتر:۸ میلی گرم
زنان:
۹ الی ۱۳ ساله:۸ میلی گرم
۱۴ الی ۱۸ ساله: ۱۵ میلی گرم
۱۹ تا ۵۰ ساله: ۱۸ میلی گرم
۵۱ به بالا: ۸ میلی گرم
دوران بارداری:۲۷ میلی گرم
برخی از منابع غنی از آهن شامل موارد زیر است:
غلات غنی شده با آهن
لوبیای سفید پخته شده
شکلات تلخ ۴۵ تا ۶۹ درصد
صدف پخته شده
اسفناج پخته شده
جگر گوساله
بلوبری
عدس
توفو
نخود
گوجه فرنگی
سیب زمینی پخته
بادام زمینی
تخم مرغ
انواع قرص آهن
۱- قرص آهن فیفول
فیفول (fefol) یک فرآورده خونساز میباشد که شامل سولفات آهن و مقداری فولیک اسید است. این دارو به تدریج و در طی چند ساعت در دستگاه گوارش آزاد میشود، به گونهای که بیشترین آهن موجود در آن در بخش فوقانی روده کوچک (جایی که بیشترین جذب در آنجا صورت میپذیرد) به تدریج آزاد میشود. توجه داشته باشید که زنان باردار خصوصا در سه ماه اول بارداری نمیتوانند از قرص فیفول استفاده کنند چراکه در دوران بارداری میزان آهن و اسید فولیک بدن افزایش پیدا میکند که با مصرف این دارو باعث بروز مسمویت و حساسیت دارویی میشود.
از عوارض این دارو میتوان به اختلالات گوارشی، یبوست، تهوع و اسهال اشاره کرد.
۲- قرص اسید فولیک
اسید فولیک (Folic Acid) از ویتامینهای گروه B و از مواد لازم برای تولید گلبولهای قرمز است. معمولا بدن افراد بزرگسال روزانه به میزان ۴۰۰ میلیگرم اسید فولیک نیاز دارد. این ماده برای رشد سلولها و متابولیسم بدن و همچنین برای بسیاری از اعمال بدن از جمله سلامتی سیستم عصبی، خون و یاختهها حیاتی و اساسی است. این ماده ضروری بدن را در مقابل بیماریهای قلبی، نقصهای مادرزادی، پوکی استخوان و سرطانهای مشخصی حفظ میکند. علاوه بر مصرف این ماده به صورت قرص مواد غذایی طبیعی هم وجود دارند که شامل اسید فولیک می باشند. این مواد شامل جگر، عدس، سبوس برنج، مخمر آبجو، آرد سویا، نخود چشم سیاه، لوبیای مرمری، لوبیا قرمز، بادام زمینی، اسفناج، برگ شلغم، گندم، کدو تنبل (کدو حلوایی) و مارچوبه میباشد. زمانیکه اسید فولیک برای درمان کمبود آن مصرف میشود، باید به همراه ویتامین B12 مصرف گردد، این دو مکمل به علاوه درمان کم خونی ناشی از آنها برای بهبود سلامت اعصاب نیز مفید میباشند.
عوارض مصرف قرص اسید فولیک شامل تهوع، نفخ شکم، باد معده و بیخوابی میباشد.
منبع:فواید قرص آهن
راهنما
در صورت خرابی لینک های دانلود خواهشمندیم در اسرع وقت از بخش نظرات ما را مطلع سازید